Family : FABACEAE
[Kacangia]
G
Genus : GAGNEBINA
Genus : GASTROLOBIUM
Genus : GEISSASPIS
Genus : GENISTA / GENIS
spesis
GENIS KAMPUNG
Genista cinerea
GENIS PADANG
Genista januensis
Genista salzmannii
Genus : GENISTIDIUM
Genus : GEOFFROEA
Genus : GIGASIPHON
Genus : GILBERTIODENDRON
Genus : GILLETIODENDRON
Genus : GLOTTIDIUM
Genus : GLYCINE / SOYA
15 spesis
SOYA BESAR
Glycine max
15 spesis
SOYA BESAR
Glycine max
Pokok Soya besar merupakan antara komoditi terbesar dunia. Tetapi pokok soya liar dikatakan berasal dari Asia tenggara dan ia bertoksid. Kes yang sama juga berlaku kepada tumbuhan makanan yang lain contohnya ubi kentang. Penghibridan dan kacukan sekian lama menjadikan soya boleh dimakan seperti sekarang. Terkini, soya dikatakan telah digabungkan dengan zat-zat dari haiwan dengan tujuan yang tertentu.
Pada abad ke-12 hingga ke-13, ia ditanam di Jawa dengan nama kedelai. Dikatakan dibawa oleh pedagang dari Selatan China. Pada tahun 1600 Jepun telah mengeluarkan kicap dan telah dieksport hingga ke India.
Menurut American Cancer Society, "Terdapat bukti yang semakin meningkat bahawa makan makanan soya tradisional seperti tauhu dapat menurunkan risiko kanker payudara, prostat, atau endometrium (lapisan rahim), dan ada beberapa bukti yang dapat menurunkan risiko kanser lain. " Terdapat penyelidikan yang mencukupi untuk menunjukkan sama ada mengambil suplemen diet soya mempunyai kesan ke atas risiko kesihatan atau kanser
Genus : GLYCINOPSIS / SEROYA
Genus : GONIORRHACHIS
Genus : GONOCYTISUS
Genus : GOODIA
Genus : GOSSWEILERODENDRON
Genus : GRAZIELODENDRON
Genus : GRIFFONIA
Genus : GRONA
Genus : GUELDENSTAEDTIA
Genus : GUIANODENDRON
Genus : GUIBOURTIA
Genus : GUILANDINA
Genus : GUILLANDINODES
Tiada ulasan:
Catat Ulasan