Family : OPILIACEAE
[Cemperia]
AGONANDRA / AGUN
10 spesis
CANSJERA / KANSIRA
3 spesis
Genus : CHAMPEREIA / CEMPERAI
GJELLERUPIA / JELERU
1 spesis
LEPIONURUS / CEPERAS
1 spesis
MELIENTHA / CEMPERI
1 spesis
Genus : OPILIA / LEDANG
2 spesis
LEDANG AMRA
Opilia amentacea
LEDANG AMRA
Opilia amentacea
Buah Ledang amra berjus dan boleh dimakan mentah.
Daun dimasak dan dimakan sebagai sayuran.
Akar adalah diuretik dan purgatif. Air rebusan digunakan untuk rawatan demam, penyakit mental, sakit kepala, masalah influenza dan perut. Akar yang ditumbuk dicampur dengan natrium bikarbonat digunakan untuk merawat batuk.
Ekstrak daun yang mengandungi natrium bikarbonat digunakan sebagai anthelmintik. Ekstrak air rendaman daun digunakan untuk merawat edema dan air rebusan digunakan untuk melegakan sakit gigi.
Kulitnya ditumbuk dan direndam dan digunakan untuk merawat malaria.
Batang fleksibel digunakan untuk membuat kerusi dan bekas simpanan. Ranting dijadikan kayu sugi untuk membersihkan gigi dan mengekalkan kebersihan mulut.
Kayu lembut dan ringan. Ia digunakan untuk membuat sikat, spencungkil gigi dan sudu.
PENTARHOPALOPILIA / PENTAR
4 spesis
RHOPALOPILIA / RHUPA
3 spesis
UROBOTRYA / SEMPERIT
7 spesis
Tiada ulasan:
Catat Ulasan